Om

Historien om Lloyd

Lloyd grundades som ett ska/reggaeband 2002 av fem ungdomar från Gävle. Bandet har ett trettiotal spelningar bakom sig och tre demoinspelningar. Sommaren 2004 gjorde Lloyd ett inhopp i Kalasturnéns Gävle besök och gjorde ett akustiskt framförande, med tillhörande intervju på scenen. Detta skedde på begäran av Fredrik och Filip, kända från bland annat Kanal 5, som snappat upp bandet vid ett tidigare tillfälle. 2005 spelade bandet på stora scenen i det årets upplaga av Gävle Cityfest. Sommaren 2008 spelade Lloyd också som "förband" innan Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrands tal på Almedalsveckan i Visby. Lloyd deltog även i samband med det i Gävle Kommuns satsning på att bli kulturhuvudstad, vilket marknadsfördes i Visby hamn under politikerveckan.

Lloyd har deltagit i (och vunnit) ”Musik Direkt” Gävle och ”Helges Talangjakt”, båda år 2004. Jurymotiveringen till Musik Direkt lät:

” Lloyd har verkligen allt! En karismatisk sångare uppbackad av ett sanslöst bra band”.

Juryn vid Helges talangjakt hade följande utlåtande:

”Med refränger som sätter sig kommer detta band bli sommarens stora plåga”

Musiken är en slags säregen blandning av pop, schlager och backbeat rytmer. En del människor har kallat det för schlagerska, med tanke på det glammiga framförandet, som främst sångaren står för. Samtidigt så har Lloyd en hel del tyngre reggae-element, och texterna är uteslutande allvarliga, ironiska och ibland sorgliga. De beskriver den tid ungdomar i västvärlden lever i. Bandet beskrivs ofta som poppiga utan att förlora tyngdpunkten på ska och reggae, vilket brukar gå hem hos såväl recensenter som publik.

Berättelse från vintern 2003-04

2013 är det 10 år sedan (ett helt decennium!) som vi spelade live för första gången. Robert Qvist, Dennis Forsgren och Kalle Nässén möttes i Kalles källare för att starta band. Robert kom med schlagern, Dennis med texter inspirerade från Dylan, Kalle med backbeatrytmer. Agnes Härdelin tillkom med tungt och kontrollerat basspel, Stefan Storm likaså med synth-slingor som andandes 80-tal och Gyllene Tider. Så föddes Lloyd!

 

Vi repade stenhårt på den tiden. Det var två gånger i veckan som gällde, och det gällde alla medlemmar. Trots att vi kanske inte var stans bästa musiker så gjorde det att vi blev väldigt tajta. Det funkar liksom inte att vara otajta när det är baktakt som gäller. Allt handlar om gunget och det får du inte om musiken inte är riktigt tajt. I mars var det dags för vår första spelning. Det var "Ungdomsdagen" på Musikhuset i Gävle , ett arrangemang som det lokala ungdomsrådet ordnade och där vi fick spela. Vi hade bara fyra inrepade låtar, så vi såg till att köra dom med väldigt mycket instrumentala delar i. Videon från spelningen finns kvar. Nu när jag tänker på det så ska jag försöka konvertera alla gamla VHS-kasseter och lägga upp här.

Spellistan för vår första spelning 2003 var:

 

  • Robert kular, Kalle spelar Djembeh till (ja, det är sant, det var det första Lloyd någonsin gjorde)
  • Twisted to fit
  • Important
  • Isrealites (cover)
  • Bad songs

Om thelloyd.se

Det har ibland gått så långt som två år mellan våra spelningar. Annat har kommit emellan. Kanske inte kreativiteten alltid funntis där. Vi har flera gånger i media blivit beskrivna som "återförenade" och "ett återförenat Lloyd" när vi inte spelat på ett tag. Vi spelar för att det är kul. Tycker vi inte att det är roligt så spelar vi inte. De tonåringar som en gång i tiden började med lloyd på sin fritid har det än idag som just fritid, och vilken fritid!

Förrutom bandet har vår webbplats thelloyd.tk (sedemera thelloyd.se funnits med från början fram till nu. Denna version är thelloyd.se 2.0, som är i stora drag inspirerad från vår första webbplats thelloyd.tk. Det gula elementet som denna text är skriven på (och som i orange/svart tappning utgjorde omslaget till "Music to rock the Nation" 2004), såväl som det gröna bottenelementet kommer direkt från den sidan. Detsamma gäller lloyd-bannern högst upp. Tiden går, Lloyd består!

 

 

Reklam-banner från thelloyd.tk anno 2003-04

Topp-banner från thelloyd.se 1.0, anno ca 2005

Topp-banner från thelloyd.se 1.1, anno ca 2008

Lloyd Live:

21 dec 2013, CC-Puben Gävle, 18 år

Lloyd på facebook